Przyczyny powstawania osteoporozy

Przyczyny powstawania osteoporozy są bardzo różne. Media więcej czasu poświęcają kobiecym problemom z tą chorobą, chociaż dotyka ona również mężczyzn. Najbardziej upraszczając diagnozę można stwierdzić, że najpoważniejszą przyczyną tej choroby jest wiek, a właściwie zbliżająca się starość, gdyż problem pojawia się około 60 roku życia.

Zazwyczaj u chorego, a ściślej początkowo zagrożonego chorobą jest taki moment, określany, jako „próg złamań” – jest to sytuacja, kiedy ubytek masy kostnej jest wyższy niż ubytek masy kostnej przyjętej. Dodatkowo kobiety pozbawione estrogenów też w większości mają przyspieszone ubywanie masy kostnej. Pojawia się jednak pytanie, skoro wszystkie kobiety przechodzą menopauzę, to, dlaczego tylko część z nich (ok.20%) ma problemy z ubytkiem kości? Otóż każdy organizm reaguje inaczej, poza tym wiele osób świadomych zagrożenia odpowiednio się odżywia. Osteoporoza dotyka w szczególności osoby z predyspozycjami genetycznymi – wysoki wzrost, jasna cera, drobna kość i niedowaga to niezależne od genetyki czynniki powodujące większe ryzyko zachorowania. Organizm kobiet z nadwagą produkuje dużo więcej estrogenu w okresie po menopauzie i nie zachodzi u nich tak drastyczny deficyt żeńskich hormonów.

U mężczyzn niedobór androgenów w okresie andropauzy (przekwitania) działa na organizm podobnie jak u kobiet brak estrogenów. O osteoporozie mężczyzn mówi się bardzo niewiele, a dane epidemiologiczne nie pozostawiają złudzeń – 30% młodych mężczyzn, którzy złamali szyjkę kości udowej miało obniżony i to znacznie poziom testosteronu.

W diecie zarówno kobiet, jak i mężczyzn za mało jest witaminy D3 i wapnia – równoczesne uzupełnianie tych składników powoduje stabilizację gęstości kości i dość szybko zmniejsza (o koło 30%) ryzyko złamań. Warto również pamiętać, że im organizm starszy tym większe ma trudności z wchłanianiem witaminy D3.

Wiele chorób i leków z nimi związanych powoduje powstawanie osteoporozy – niewydolność nerek, nadczynność tarczycy, zaburzenia wchłaniania, nietolerancja laktozy, choroby tkanki łącznej, szpiczak, chłoniaki, reumatoidalne zapalenie stawów – to tylko kilka schorzeń, których leczenie wpływa na stan kości. Złe odżywianie, palenie papierosów, picie alkoholu i kawy, a także napojów typu cola oraz bardzo słone pożywienie to wszystko podwyższa zagrożenie osteoporozą. Również długotrwałe unieruchomienie i brak naturalnego obciążenia kości prowadzi do tej choroby.

Zagrożone osteoporozą są nawet młode kobiety, które urodziły dzieci. Czasami sama ciąża jest okresem straty dużej ilości wapnia przez organizm kobiety. Również okres karmienia zwiększa takie ryzyko – dziecko musi być dożywione, a poprzez pokarm matki, zabiera jej wapń.